“Anlaşılan hükümetin amacı çiftçiyi de tarımı da yerle yeksan etmek”

DEVA Partili Karal’dan buğday alım fiyatına tepki: Üreticinin alın terinin, emeğinin karşılığını vermemek, çiftçiyi toprağa küstürmek hiç mi vicdanınızı sızlatmıyor? DEVA Partili Karal’dan buğday alım fiyatına tepki: Üreticinin alın terinin, emeğinin karşılığını vermemek, çiftçiyi toprağa küstürmek hiç mi vicdanınızı sızlatmıyor? https://www.haberimrize.com/82473-2/ ‎ DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, açıklanan 2024 yılı buğday alım..

Tarih : Okunma : 8 Defa Okundu... Yorum Yap

DEVA Partili Karal’dan buğday alım fiyatına tepki: Üreticinin alın terinin, emeğinin karşılığını vermemek, çiftçiyi toprağa küstürmek hiç mi vicdanınızı sızlatmıyor?

DEVA Partili Karal’dan buğday alım fiyatına tepki: Üreticinin alın terinin, emeğinin karşılığını vermemek, çiftçiyi toprağa küstürmek hiç mi vicdanınızı sızlatmıyor? https://www.haberimrize.com/82473-2/ ‎

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, açıklanan 2024 yılı buğday alım fiyatı ile ilgili, “1 yılda buğday üreticisinin maliyeti yüzde 62 artmışken, yıllık enflasyon yüzde 75’ken, ton başına 15 bin lira bile üreticiyi kurtarmazken, yüzde 19’u bile bulmayan bir artışla buğday alım fiyatını ton başına 11 bin lira açıklamak da neyin nesi? Üreticinin alın terinin, emeğinin karşılığını vermemek, çiftçiyi toprağa küstürmek hiç mi vicdanınızı sızlatmıyor? Yazık değil mi eli nasırlı çiftçimize, üreticimize ey hükümet?” dedi.

DEVA Partili Hasan Karal, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sosyal medya hesapları ve internet sitesinden açıklanan 2024 yılı buğday alım fiyatlarına tepki gösterdi. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından geçen yıl ekmeklik buğdayın destekleme primi ile birlikte ton başına 9 bin 250 lira, arpanın da 7 bin 500 liradan alındığını anımsatan Milletvekili Karal, bu yıl ise bin 750 lira destekleme primi ile birlikte ekmeklik buğdayın ton başına 11 bin lira, arpanın ise 750 lira destekleme primi ile birlikte 8 bin lira olarak açıklandığını söyledi.

“Alım fiyatını belirlerken artan maliyetleri, yüksek enflasyon oranlarını, çiftçinin alım gücünü dikkate almayacaksınız da neyi alacaksınız?”

Yapılan artışın buğdayda yüzde 19’u, arpada ise artışın yüzde 7’yi bulmadığına dikkat çeken Karal, “TÜİK’in daha birkaç gün önce açıkladığı yıllık enflasyon yüzde 75. Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin yaptığı hesaplamaya göre ise buğday üreticisinin maliyeti de 1 yılda yüzde 62 arttı. Enflasyona göre ton başına en az 16 bin, maliyet artışına göre ise 15 bin lira olması gereken buğday alım fiyatında 15 bin lira bile üreticiyi kurtarmazken 11 bin lira açıklamak da neyin nesi Sayın Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı? Şaka mı yapıyorsunuz  dalga mı geçiyorsunuz? Alım fiyatını belirlerken artan maliyetleri, yüksek enflasyon oranlarını, çiftçinin alım gücünü dikkate almayacaksınız da neyi alacaksınız?” diye konuştu.

“Anlaşılan hükümetin amacı çiftçiyi de tarımı da yerle yeksan etmek”

Milletvekili Karal, 1 aydan fazla hasat yapan ve dört gözle alım fiyatının açıklanmasını bekleyen buğday çiftçisinin çok büyük hayal kırıklığı yaşadığını kaydetti. Geçtiğimiz günlerde açıklanan yaş çay alım fiyatının da üreticide büyük bir tepkiye neden olduğunu anımsatan Karal, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Son 1 yılda çiftçinin tüm maliyet kalemleri neredeyse 2 kat arttı. Yüksek enflasyon nedeniyle mazot, gübre, işçilik, tohum, sulama ücretleri aldı başını gitti. Birçok çiftçi, maliyetlerini karşılayamadığı için ya üretimi bıraktı ya ağaçlarını kesti ya da ürünlerini döktü. Daha bundan 1 ay önce çay üreticilerinin 25 lira bekledikleri yaş çay alım fiyatının enflasyonun altında bir oranla 17 lira olarak açıklanmasının ardından Rize, tarihte görülmemiş tepkilere sahne oldu. Bugün de buğday üreticileri aynı duruma düşürüldü. Yaş çay alım fiyatında olduğu gibi buğdayı da  çiftçinin karşısına geçip bu rakamı  açıklamaya yüzleri olmadığı için sosyal medyadan, internet sitesinden duyurdular. Anlaşılan hükümetin amacı çiftçiyi de tarımı da yerle yeksan etmek.

“Tasarrufu çiftçinin, üreticinin, emekçinin emeğinin karşılığından yapıyorsunuz”

Aynı şeyi fındıkta da yaş çay alım fiyatında da yaptılar. Üreticilerimizi ve çiftçimizin yüzünü güldürecek, üretimin devamını sağlayacak bir rakam açıklamak yerine çiftçiyi çaresiz bırakıp toprağa küstürmek niyetindeler. İşte bu yanlış tarım politikaları yüzünden tüm dünyada gıda fiyatları düşerken bizde yükseliyor. İşte bu tarım politikaları yüzünden gıda enflasyonunda dünya lideriyiz. Gidiyorsunuz tasarrufu çiftçinin, üreticinin, emekçinin emeğinin karşılığından yapıyorsunuz. Üreticinin alın terini, emeğinin karşılığını vermemek hiç mi vicdanınızı sızlatmıyor? Yazık değil mi eli nasırlı çiftçimize, üreticimize ey hükümet?

NECATİ DİLİ

İlk yorumu siz yazın

betnis giriş
betnis
yakabet giriş